TRAUMAINFORMOITU TYÖOTE

Iloa ja toivoa sivut päivittyvät
Sivut ovat tällä hetkellä työn alla, ja uudet sivut julkaistaan pian.

Kiitos kärsivällisyydestä!

Traumainformoitu työote –
mitä se on ja miksi sillä on merkitystä?


Traumainformoitu työote on lähestymistapa, joka huomioi ihmisen elämänhistoriaan liittyvän kuormituksen kuten traumat ja mahdollisen väkivallan. Sen avulla on mahdollista luoda turvallisia, kunnioittavia ja myötätuntoisia vuorovaikutussuhteita sekä kehittää tervettä organisaatiokulttuuria. Traumainformoitu työote ei ole vain metodi, vaan se tähtää kokonaisvaltaiseen toimintakulttuuriin, joka sopii laajasti kaikille ihmisläheisen työn toimialoille sosiaali- ja terveydenhuollosta kasvatukseen, opetukseen, rikosseuraamustyöhön sekä kaikille perinteisen asiakaspalvelutyön toimialoille ja liike-elämään.
"Trauma on läsnä kaikkialla kulttuurissamme, henkilökohtaisessa toiminnassamme, sosiaalisissa suhteissamme, vanhemmuudessa, koulutuksessa, populaarikulttuurissa, taloudessa ja politiikassa. Itse asiassa henkilö, jolla ei olisi trauman jälkiä, olisi poikkeusyksilö yhteiskunnassamme.
”Gabor Maté – The Myth of Normal



Traumainformoitu työote tukee sekä asiakkaita että ammattilaisia

Yksi traumainformoidun työotteen keskeisistä periaatteista on ymmärrys siitä, että traumalla on merkittävä vaikutus ihmisen hyvinvointiin, käyttäytymiseen ja vuorovaikutukseen. Siksi tämä työote tähtää siihen, että sekä asiakkaat että työntekijät voivat kokea olonsa turvalliseksi ja kohdatuksi.
Työntekijöiden, esihenkilöiden ja ammattilaisten oma hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin asiakkaiden. Traumainformoitu kulttuuri vähentää työuupumusta ja toissijaista traumatisoitumista lisäten samalla työssä jaksamista sekä empatia- ja myötäelämisen kykyä.

Traumainformoitu koulutus lisää traumatietoisuutta

Traumainformoitu työote ja traumaosaaminen rakentuvat traumatietoisuuden varaan. Traumainformoiduissa koulutuksissa korostuvat psykoedukaatio ja kokemuksellinen oppiminen – eli opitaan ymmärtämään, miten trauma vaikuttaa kehoon, mieleen ja käyttäytymiseen. Se korostaa selviytymistä vahvistavien tekijöiden ja korjaavien kokemusten merkitystä toipumisessa.
Tavoitteena on, että jokainen oppii tunnistamaan trauma- ja väkivaltakokemusten vaikutukset, ja saa välineitä kohdata ihmisiä tavalla, joka tukee toipumista. Tämä ei koske vain yksittäisiä työntekijöitä vaan koko työyhteisöä ja organisaatiota.

Keskiössä sensitiivinen kohtaaminen ja turvallisuuden tunne

Traumainformoitu työote korostaa fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja moraalista turvallisuuden kokemusta. Lähestymistavan ydinarvoja ovat inhimillisyys, empatia, myötätunto, vertaistuki, kumppanuus ja monialainen yhteistyö. Työote huomioi ja vaalii sukupuoli-, neurokirjo- ja kulttuurisensitiivisyyden korostaen samanaikaisesti  ymmärrystä siitä, että jokaisen kokemus on yksilöllisesti erilainen.  

Tavoitteena traumatransformaatio eli muutos järjestelmässä

Traumainformoitu työote ei tyydy vain yksilöiden hoitamiseen vaan järjestelmätason muutokseen – niin kutsuttuun traumatransformaatioon. Tämä tarkoittaa sitä, että traumatietoisuus, turvallisuus ja eettinen vastuu kohdatessa toisiamme juurtuvat organisaatioiden rakenteisiin, päätöksentekoon ja arvovalintoihin kokonaisvaltaisesti. Traumainformoitu lähestymistapa on monitieteellinen ja systeeminen. Se vahvistaa henkilöstön traumaymmärrystä ja mahdollistaa väkivallattoman vuorovaikutuksen toteutumisen ihmisyhteisöissä vahvistaen samalla tervettä organisaatiokulttuuria. Lähestymistapa tuo yhteen eri alojen osaajat, kokemustoimijat ja palvelunkäyttäjät mahdollistaen yhteisen ymmärryksen sekä uuden, inhimillisemmän suunnan työelämässä ja yhteiskunnassa.

Tutustu koulutuksiin ja kysy oman organisaatiosi tarpeisiin sovitettua koulutusta!


Traumainformoitu työote, traumainformoitu koulutus ja laajasti lisääntynyt traumatietoisuus eivät ole vain ammattilaisten työvälineitä – ne ovat välttämättömiä askeleita kohti turvallisempaa, kestävämpää ja inhimillisempää yhteiskuntaa. Kun ymmärrämme, mitä toisen ihmisen käytöksen takana voi olla, emme enää kysy "Mikä sinussa on vikana?" vaan "Mitä sinulle on tapahtunut – ja mitä tarvitset nyt?"
Ota yhteyttä – rakennetaan yhdessä turvallisempaa tulevaisuutta!

traumainformoitu.info@gmail.com

ZOOM-TOTEUTUS

Traumainformoitu työote ja ammattilaisen hyvinvointi – Yhteinen kieli -koulutus 11.8. alkaen

Oletko sote-alan ammattilainen ja haluat vahvistaa osaamistasi traumainformoidussa työotteessa? Tervetuloa koulutukseen 11.8. alkaen!
Tutustu

Verkkokoulutukset

Haavoitettujen kokemukset terveydenhuollossa – Traumainformoitu lähestyminen VERKKOTOTEUTUS

Koulutuskokonaisuus, joka sisältää kaikki moduulit 1 - 5
Tutustu

Verkkokoulutukset

Yhteinen kieli – traumainformoidun työotteen peruskoulutus organisaatioille VERKKOKOULUTUS

Traumatietoisuuden perusteet organisaation toiminnasta vastaaville sekä avain- ja esihenkilöille
Tutustu
Tilaa uutiskirje
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Blogi ja videoita

Elämmekö vastoin evolutiivista luontoamme? Kansanterveydellisiä näkökulmia kestävään hyvinvointiin

Aikakaudellamme on ominaista jatkuva kroonisten sairauksien ja mielenterveysongelmien lisääntyminen. Siksi on välttämätöntä, että kasvattajat sekä sosiaali- ja terveydenh

Lue lisää
Mitä tarkoittaa neuroviskeraalinen integraatioteoria?

Julian F. Thayer ja Bruce H. Friedman ovat kehittäneet merkittävän teorian nimeltä neuroviskeraalinen integraatioteoria. Tällä viitataan hermoston (neuro) ja sisäelinten

Lue lisää
Traumainformoitu lähestymistapa - APAn uudet ohjeet

Elokuussa 2024 merkittävä yhdysvaltalainen järjestö American Psychological Association (APA) julkaisi uudet ammatillisen käytäntöjensä ohjeistukset monimuotoisesta trauma

Lue lisää