Minän monet puolet — eväitä sote-ammattilaiselle traumainformoituun kohtaamiseen

INFO

Alkamisaika
27.9.2019 klo 9.00
Loppumisaika
27.9.2019 klo 16.30

SIJAINTI

Old Lion's Mill, Kuopio

TAPAHTUMAKUVAUS

Kouluttajat:

Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen, psykiatrian erikoislääkäri

Kati Sarvela, hammaslääkäri, terapeutti, tietokirjailija


Päivä:  pe 27.9.2019


Hinta: 109 euroa +  (+ alv 24 % 135,16 euroa, hinta sis. aamu- ja päiväkahvin)


Kohderyhmä: Kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset


Paikka: Old Lion’s Mill, Kuopio http://kuopiokokous.fi/

Minulla esimerkiksi, kuten monilla ihmisillä, on erilaisia mielentiloja, erilaisia oman itseni puolia, joilla on erilaiset tarpeet. Minulla on sosiaalinen puoleni ja minulla on yksinoloa rakastava puoleni. Mitä minun pitäisi tehdä? On mahdotonta tyydyttää näitä erillisiä tarpeita yhtaikaa. Teen elämästäni sopusointuisempaa järjestämällä päivän mittaan aikaa erilaisille ja keskenään ristiriitaisille tarpeilleni. Erilaisten tarpeiden huomioiminen ja tasapainottaminen lisää sisäistä joustavuutta, mukautuvuutta, yhteydentunnetta, energisyyttä ja vakautta. ~ Psykiatri Dan Siegel ~


Perustietoa traumoista ja dissosiaatioilmiöistä


Tämä kurssi on orientaatiokoulutus traumainformoituun eli tunnehaavat huomioivaan asiakastyöskentelyyn. Suomessa traumainformoitu hoito on lastenkengissä. Tässä asiassa edelläkävijämaita ovat Skotlanti, Yhdysvallat ja Kanada. Traumainformoidun hoitofilosofian taustalla on ajatus siitä, että traumaattiset kokemukset saavat ihmisen käyttäytymään usein epätarkoituksenmukaisesti ja tavalla, joka ei ole järkisyin perusteltua. Tunnehaavoilla on suuri merkitys terveyskäyttäytymiseen sekä esimerkiksi kipukokemukseen ja toimenpidepelkoihin.

Käypähoito suosituksissa sanotaan: "Traumaperäiset stressireaktiot ja -häiriöt ovat melko tavallisia, kaikenikäisillä esiintyviä mielenterveyden häiriöitä, jotka tulee tunnistaa kaikkialla terveydenhuollossa. Trauman jälkeen jatkuvasti oireilevat tulee tutkia perusterveydenhuollossa asianmukaisesti ja ohjata tarvittaessa hoitoon." Suomessa sote-yksiköissä on vielä valitettavan vähän tietoa ja kokemusta psykologisista traumoista, vaikka niissä joka päivä käy asiakkaina lukuisia traumatisoituneita ihmisiä ja toisaalta myös esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten monet toimenpiteet ovat potentiaalisesti traumatisoivia.

Koulutuksessamme käydään läpi traumainformoidun hoitamisen perusasioita sekä avataan traumojen ja dissosiaatioilmiöiden ymmärrystä: kuinka jokainen ihminen on oikeastaan “moniääninen”. Sen tunnistaminen, havainnointi ja luova erilaisten puoliemme ilmaisu tarjoaa erään tien itsetuntemukseen. Vakavia tunnehaavoja omaavalla nämä dissosiatiiviset ilmiöt korostuvat, jolloin ne voivat tuottaa kärsimystä henkilölle itselleen ja hänen läheisilleen. Käymme läpi myös mitä on empatiauupumus ja sijaistraumatisoituminen. Entä millaista on kun, terveydenhuollon ammattilainen itse kärsii trauman oireista? Voiko terveydenhuollon ammattilainen olla myös vertaisauttaja?